Integrale gebiedsmarketing

 

Tegenwoordig hoor ik mezelf steeds vaker het woord ‘integraal’ gebruiken. Laatst had ik bijvoorbeeld een directeur van een bouwbedrijf aan de lijn, die zich erover verbaasde dat de mensen die een woning uit hun plan gekocht hadden, er exact zo uitzagen als de mensen in het marketingconcept dat ik in de voorfase van de ontwikkeling had samengesteld.

De directeur was verbaasd omdat er in zijn bedrijf heel erg is geïnvesteerd in efficiënte bouwsystemen, maar niet zozeer in marketing. Ja, er is natuurlijk altijd wel een mooie brochure en ook op internet staan de nieuw te bouwen woningen keurig in de etalage, maar verder dan een stockfoto van een gezinnetje in een hoekje van de pagina waarop de plattegronden en gevels staan, waren ze nog niet echt gekomen als het gaat om ‘de mens achter de stenen’.

Zonder er een ver-van-mijn-bed-show van te maken, legde ik uit dat het goed is om met een ontwikkelaar en andere belanghebbenden in een zo vroeg mogelijk stadium na te denken over de wijze waarop de kwaliteiten (aanwezig of toe te voegen) van de toekomstige bouwlocatie matchen met mogelijke toekomstige bewoners/gebruikers. En dat het daarvoor nodig is om je zowel in die locatie als in de potentiële kopers te verdiepen. Om vervolgens vanuit een perfect match verder te ontwikkelen. Stapje voor stapje, maar steeds met de meest ideale woonomgeving van die vooraf bepaalde toekomstige bewoners/gebruikers in gedachten.

Nog voordat er een pennenstreek op papier is gezet door de stedenbouwkundige of architect, is het beeld over de positionering van het gebied idealiter al bepaald en wellicht zelfs gevisualiseerd. Alles wordt gedaan om vanaf de start dit ‘breinbeeld’ zo helder mogelijk te maken.

Ik vertelde dat er verschillende manieren zijn om het breinbeeld te vormen. Gezamenlijk met marktpartijen en gemeenten, of ook met consumenten erbij. Door middel van workshops, excursies, research, inspraakavonden etc. etc. Veel is mogelijk en welk traject je kiest hangt af van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld de complexiteit van de opgave, de wel/niet binnenstedelijke ligging en de kans op bezwaren.

Iedere discipline werkt, na vaststelling van het gezamenlijk gedragen breinbeeld, vervolgens vanuit die grondgedachte aan hun eigen deel. Of dit nu de verkaveling is, de voorzieningen, het groen, de speelplekken of de woningen. Regelmatige terugkoppelingen zorgen ervoor dat alle puzzelstukjes in elkaar blijven passen. En steeds is er weer die check, of het breinbeeld nog herkenbaar is.

Een mooie bijkomstigheid is dat iedere betrokkene hetzelfde verhaal vertelt over de identiteit van de plek. Tegen collega’s, teamleden, in de media en tijdens verjaardagsfeestjes. Als vanzelf gaat het gebied leven, nog voordat er ook maar een woning is uitgetekend. Online marketing zorgt ervoor dat iedereen die het weten wil, op de hoogte blijft van de vorderingen. Eerlijke en transparante informatie in plaats van opdringerige verkooptrucjes.

En als het dan zover is dat de woningen in verkoop komen, dan heeft zich al een schare van belangstellenden gevormd. En het zijn precies die belangstellenden die je nodig hebt.

Ze wisten namelijk waar ze zich voor inschreven…. omdat je dat zelf ook al vanaf de start wist……

Mooi werk, integrale gebiedsmarketing!

Miranda
www.quintem.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s