De kracht van de community

Vanavond ben ik alleen thuis. Manlief is met een paar maten naar PSV. Al 17 jaar lang heeft hij een jaarkaart van dit clubje. Komt hij dan uit Eindhoven? Nee, uit Amersfoort…. Niet echt in de buurt, maar toch heeft hij zijn hart verpand aan de voetballers uit Brabant. Niet Ajax of Feijenoord, maar de PSV mentaliteit paste volgens zijn zeggen het meest bij hem.

Een raar fenomeen eigenlijk, dat groepsgevoel. Hoe harder we beweren dat het ons niets uitmaakt wat anderen van ons denken, hoe meer ik ga geloven dat dit klinkklare onzin is. We leven op deze aardbol met 7 miljard inwoners. Gemiddeld ontmoet je in je leven zo’n 1000 mensen. Het kan niet zo zijn dat je je er niets van aantrekt, wat die van je vinden.

Complimenten krijgen en gewaardeerd worden, dat wil iedereen. Een bevestiging krijgen dat je het goed doet en zinvol bezig bent. Misschien is het wel daarom, dat je juist die mensen om je heen verzamelt die gelijkgestemd zijn. Aanhangers van dezelfde voetbalclub, mensen met dezelfde hobby of een groep kerkgangers die hun geloofsovertuiging delen. Het verkleint de kans op kritiek en verhoogt het saamhorigheidsgevoel. De comfortzone voelt prettig en vergroot je zelfvertrouwen.

In de marketing wordt hier slim op ingespeeld. Kunstmatige comfortzones worden gekweekt door het groepsgevoel te stimuleren. Denk hierbij maar eens aan de reclame van Nespresso of de familiebeleving van Ikea. Ook winkelcards met korting als je bij “de club” hoort, vallen onder dezelfde noemer. Bedrijven geven cadeautjes om je voor hen te winnen. “Je bent het waard”, zegt L’Oreal. Je bent een Goldmember, zegt Esprit.

Voor je het weet ben je ingelijfd en voel je je onderdeel van de club. Het maakt je blij, je voelt je ermee verbonden en je vertelt het ook de mensen in je omgeving. Je bent trots dat je erbij hoort. En maakt daarmee gratis reclame voor het bedrijf of product. Reclame van jouw favoriete bedrijven, die op je deurmat valt, wordt omarmd alsof het een ansichtkaartje van een vriend(in) is. En altijd is het weer een cadeautje, met als doel om nog meer aan je te verkopen. Wat aardig van Clinique, dat ik een tasje met spullen cadeau krijg als ik voor 1 februari voor minstens 50 euro aan toiletartikelen koop! Omdat ik zo’n trouwe klant ben!

Community building is de naam voor dit fenomeen. Slimme marketing, die als een virus wordt verspreid en inspeelt op het oeroude kuddegevoel, dat wij als mensen nog steeds instinctief in ons hebben. Het kuddegevoel, waardoor we gewaardeerd willen worden en ergens bij willen horen. Juist dat instinct maakt dat, als een bedrijf jouw normen en waarden aanspreekt en ook nog een product aanbiedt, dat je enigszins kunt gebruiken, je ervoor valt als een blok.

Waar historisch normbesef al niet goed voor is :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s