Sjans met Sjoko

Afgelopen woensdag was het dan zover. Op 6 januari, Robin’s verjaardag, mochten we een pup uitzoeken. In blijde verwachting reden Bernard en ik, dwars door ‘code rood gebied’, van Harlingen naar Glanerbrug (of all places….)

Via internet hadden we uitgebreid research gedaan en ontdekt dat er heel veel verschillende fokkers bestaan. Bij de zogenaamde ‘broodfokkers’ moet je niet zijn, zo is te lezen op websites van allerlei fokkersverenigingen en consumentenorganisaties.

Naïef als ik ben denk ik dat iedere fokker het uiteindelijk voor zijn brood doet, maar er blijkt een groot verschil te bestaan tussen raszuivere honden en honden die de resultante zijn van de praktijken van genoemde broodfokkers. Inteelt, doorfokken met te oude teefjes, fokken zonder gezondheidsverklaring van de ouders, valse papieren etc. etc. Het gevolg kan zijn dat het hondje gedragsafwijkingen heeft of lichamelijk niet in orde is.

Door een adres via de fokkersvereniging te kiezen hopen we nu een gezonde Labradorpup in huis te halen, waar we heel lang plezier van gaan beleven. Garantie heb je niet, ieder mens en dier kan ziek worden, maar dat is all in the game. Een hondje kies je in voor- en tegenspoed. Wat dat betreft is het net een kindje….. of een man….

Nou, ik draaf door…. Afijn, we komen na wat geglij en geglibber heelhuids in Glanerbrug aan en worden via de kapsalon naar de schuur in de tuin geleid. Daar lag het spul. Negen chocoladebruine pups op een berg stro onder een warmtelamp, met in het midden het stralende middelpunt: de moeder. Nou ja, stralend…… de bevalling en het zogen hadden haar zo te zien behoorlijk afgemat. Ik keek naar haar uitgezakte lege borsten en voelde me dankbaar dat ik er niet zo uitzag na het zogen van mijn kinderen. In de hoek van de schuur zag ik een tiental pakken koemelk staan. ‘Worden ze bijgevoerd?’, vroeg ik. ‘Ja,’ zei de fokker. ‘Daar (wijzend naar de uitgezakte borsten) zit niet veel meer in, zoals je ziet’. Ik zag het, maar vroeg mij wel af of koemelk een goede vervanging was. ‘Ze eten ook al brokjes hoor,’ vertelde de fokker, toen ze mijn bedenkelijke gezicht zag. Ik knikte gerustgesteld en keek vertederd naar het schouwspel voor mijn voeten.

We gingen door de knieën en meteen kwam er een pup op ons aflopen. Je kunt niet anders dan aaien als je in die schattige hondenoogjes kijkt. Ik pakte de pup op om hem te knuffelen. ‘Ze zijn niet allemaal meer beschikbaar hoor!’ zei de fokker snel. ‘Alle pups met een halsbandje om zijn al vergeven.’ Snel keek ik naar de pup die ik in mijn armen had. Nee, gelukkig, geen halsbandje. We waren verkocht, dit moest hem worden. Het bleek een reutje te zijn.

Na enig aandringen (hij was nog een paar dagen te jong) mochten we Sjoko meenemen. Het was de perfecte dag voor nieuw leven in ons leven. We wikkelden hem in mijn sjaal en gingen naar de plaatselijke dierenspeciaalzaak voor alle benodigdheden.

Na een lange autoreis kon het socialiseren beginnen. Bij de nieuwe mensenopa’s en oma’s van onze hondenbaby zag hij ook zus Carola met haar kinderen. Daarna gingen we naar Paul (de vader van mijn zoons) en zijn gezin. Ook Wes en Mel (zoon en schoondochter) met hond waren aanwezig. Met z’n allen gingen we daarna naar Robin’s stamkroeg waar zijn vrienden waren.

Het was, ondanks de verdrietige aanleiding, een fijne dag en avond vol warmte en liefde. We haalden herinneringen op aan het mooie, maar helaas veel te korte leven van Robin.

Bernard had nog een extra reden om van het kroegbezoek te genieten. Met Sjoko op schoot waren de aanwezige dames niet bij hem weg te slaan. Sjans met Sjoko dus :-). En Sjoko zelf? Die vond het allemaal prachtig. Nieuwsgierig en onbevreesd liep hij op volwassenen, kinderen en honden af en hij liet zich gewillig knuffelen en zoenen. Hij genoot van alle aandacht. Net als zijn nieuwe baasje :-).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s