Eendimensionale prietpraat

In de rustige maanden van het jaar is het ook in mijn winkeltje op Vlieland niet zo druk. Tussen de bezoekers door kan ik zakjes thee inpakken, een wasje draaien en allerlei andere klusjes doen. Dit weekend hebben we twee vrienden te logeren en ze namen het tijdschrift Happinez voor mij mee als cadeautje. Dus in plaats van de gebruikelijke klusjes zit ik nu lekker te lezen. 

Zelf heb ik het blad nog nooit gekocht, maar gek genoeg krijg ik hem vaak. Blijkbaar vindt men het bij me passen…. Ik blader er wat doorheen en lees af en toe een artikel dat me aanspreekt. Op de laatste bladzij staat een aantal kaarten. Je weet wel, met van die perforatiegaatjes, zodat je ze van elkaar kunt scheuren en aan iemand kunt geven. Op de achterkant uiteraard ‘Happinez’ geschreven, zodat het werkelijke doel van de kaartjes ook meteen helder is. Een marketingdame zoals ik maak je wat dat betreft niet zo heel veel wijs…

Maar goed, de kaartjes…… ik kom de volgende teksten tegen: ‘Make today a happy day’, ‘True happiness is to enjoy the present’, ‘Laat alles vieren’ en als klap op de vuurpijl…..

‘Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift’

Lieve lezers, mag ik even een teiltje…… Echt, ik heb met groot enthousiasme het diploma Lifecoach gehaald en sta ook best heel positief in het leven, maar zullen we met z’n allen eens ophouden met deze oppervlakkige, eendimensionale prietpraat?

Natuurlijk is het belangrijk dat je alles uit het leven haalt en niet blijft hangen in het verleden, maar ik vind dit soort teksten nogal respectloos. Respectloos voor hetgeen je in je leven hebt meegemaakt en wat je gevormd heeft, en ook respectloos voor al die mensen die hieraan hebben bijgedragen. En ja, terugkijken naar het verleden kan je ook verdrietig maken. So What?? Mogen we tegenwoordig niet meer verdrietig zijn? Moet je elk moment van elke dag helemaal happy zijn ‘in het nu’?

Voor mij betekent ‘happy zijn in het nu’ dat ik de levensbagage die ik heb verzameld koester. Af en toe kijk ik bewust terug en herleef het verleden. De mooie én de verdrietige dingen. Om te beseffen wat het me brengt en hoe ik hiermee om wil gaan. Om vervolgens met positieve zin mijn levenspad te vervolgen.

Verleden en toekomst zijn net zo belangrijk als het heden. De diepgang in je leven haal je uit het verleden. De doelen die je jezelf stelt, en die je enthousiasme en motivatie geven, liggen in de toekomst. Het heden is goed beschouwd slechts een momentopname. In plaats van alle teksten waarin wordt opgeroepen alleen in het nu te leven, denk ik liever aan de volgende spreuk:

‘Het gaat in het leven om de reis, en niet om de bestemming.’

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s