Eindeloos bewustzijn

Afgelopen week overleed Mies Bouwman. Zomaar ineens. Oké, ze was al op een respectabele leeftijd maar lichamelijk mankeerde ze niets meer dan een klein griepje. Het intrigeert me dat je lichaam blijkbaar nog niet ‘op’ is, maar je geest dan toch zegt dat het genoeg geweest is. 

Hetzelfde zie je wel eens bij partners die heel lang bij elkaar zijn. Ze zijn zo aan elkaar verknocht dat, wanneer de ene helft overlijdt, de ander niet lang daarna volgt. Zijn ze beiden getroffen door een mysterieuze besmettelijke ziekte? Nee…. de overgebleven partner sterft simpelweg aan liefdesverdriet. Nou ja, simpelweg….. zo simpel is het niet. Hoe verklaar je dat een gezond iemand overlijdt doordat er mentaal iets mis is?

Het kan geen toeval zijn dat precies op de dag dat Mies overleed mijn lief mij een filmpje liet zien van een wetenschapper die gelooft in het voortbestaan van leven na de dood. Ik hoor je nu denken: ‘Wat heeft dat er nu mee te maken?’ Ik ga het je vertellen…

Deze wetenschapper vertelde over een theorie die ik al kende. Ik heb het een paar jaar geleden gelezen in het boek Eindeloos Bewustzijn van cardioloog Pim van Lommel. Het gaat over je hersenen. Meer specifiek behandelt het de vraag of je hersenen op zichzelf functioneren of worden aangestuurd door jouw identiteit die zich buiten je lichaam bevindt. Je geest, ziel of hoe je het dan ook maar wilt noemen.

Mede op basis van zijn ervaringen als cardioloog komt Pim van Lommel tot de conclusie dat je hersenen een soort ontvangststation zijn. Vergelijk het met een radio die alleen functioneert als hij op de juiste frequentie staat en de geluidsgolven uit de ether kan halen. De radio vertaalt deze golven in spraak en muziek. Net als jouw lichaam de signalen van je geest tot leven brengt. Of, beter gezegd, tot uiting brengt. Want dat leven, dat is er ook al voordat de signalen je lichaam bereiken.

Voortbordurend op deze conclusie zeggen nu meerdere wetenschappers dat het bewustzijn van een mens verder gaat wanneer je lichaam door ziekte of overlijden de signalen niet meer kan vertalen. Of, zoals in het voorbeeld waar ik mee begon, wanneer je ervoor kiest om je lichaam niet meer als ontvangststation te gebruiken. Waarom je dat zou doen? Misschien omdat je overleden partner tipjes van de sluier oplicht. Over hoe het is in het universum. Of misschien omdat je het leven mentaal niet meer aankan.

Overigens hoeft de uittreding van je geest niet altijd de dood tot gevolg te hebben. Er zijn veel voorbeelden van mensen die tijdelijk uittreden. Bijvoorbeeld door een bijna-dood ervaring, een coma, een narcose of meditatie. Het gevoel dat je boven jezelf hangt. Het schijnt echt te kunnen…. Ook reïncarnatie behoort binnen deze theorie tot de mogelijkheden. Of een nieuw leven in een ander universum….

Nu wil ik niet zover gaan dat het mijn ambitie is om boven mezelf te gaan hangen. Ik voel me nog prima in mijn lichaam en hoop er nog lang van te mogen genieten. Toch geeft het mij een rustig gevoel dat mijn geest sterker is dan mijn lichaam. En langer meegaat. Hoewel het natuurlijk nog wel erg vaag is hoe dat hiernamaals er dan uitziet.

Eén ding hoop ik in ieder geval vurig….. Dat ik Robin terug ga zien. Dat hij op mij heeft gewacht en onze geesten elkaar knuffelen voordat we beginnen aan ons volgende avontuur.

Liefs,

Miranda

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s