Yes, I will

Hebben jullie ook voor de televisie gezeten om te kijken naar het huwelijk van Harry en Meghan? Ik wel! Herinneringen aan de tijd dat ik aan de buis gekluisterd was voor de bruiloft van Lady Di met Prins Charles werden vermengd met mooie plaatjes van deze mix van showbizz en Britse royalty. Van Diana kan ik me vooral de jurk goed voor de geest halen. Pofmouwen, kanten roesjes, een wijde plooirok en een gigantisch bruidsboeket. De lange sleep completeerde de overdaad, die eigenlijk totaal niet paste bij de bescheidenheid van de geliefde prinses. Dat er wel meer niet paste bleek in de jaren daarna.

Hoe anders is het bij dit Pinksterhuwelijk. De jurk van Meghan is eenvoudig. Sereen bijna, maar toch zo prachtig. Het compenseert haar imago van wulpse actrice en zorgt ervoor dat ik haar meteen in mijn hart sluit. De zenuwachtige Harry in zijn onberispelijke uniform maakt het plaatje compleet. En een plaatje is het! De verliefdheid spat ervan af.

Toch is de bruidsjurk niet het hoogtepunt van de ceremonie. Ook de verliefde blikken zijn dat in mijn ogen niet, ook al waren ze vertederend om te zien. Voor mij was de verrassing van de dag bisschop Michael Curry. De man van Afro-Amerikaanse afkomst was gekozen door Meghan. Het stel wilde graag dat de dienst componenten zou bevatten van hun beider cultuur. Nou, dat is gelukt! Het gospelkoor zong op een pure, ingetogen wijze de klassieker ‘Stand by me’ en de cellist Sheku Kanneh-Mason bracht drie indrukwekkende muziekstukken ten gehore.

Maar dan de bisschop. Wat een geweldig verhaal over allesomvattende liefde. Compleet met stemverheffingen en handgebaren vertelt hij over zijn droom. Hij droomt over een wereld vol van liefde. Liefde die begint met verliefdheid, sexualiteit, nieuw leven en doorgaat in opvoeding, samenspel, maar ook leiding en macht. ‘Hoe mooi zou het zijn als die leiding en macht altijd zouden worden ingezet met liefde als basis?, vraagt hij zich af. ‘Als alles wat er in de wereld gebeurt vanuit liefde wordt bekeken en opgelost?’ ‘Dan zou er geen armoede meer zijn en geen oorlog. Dan zou ieder mens in vrede en tevreden leven.’ Een mooie boodschap, die helaas altijd een illusie zal blijven.

Wat mij vooral opviel waren de blikken van de genodigden in de kerk. Terwijl de bisschop zijn preek vol passie verkondigt draait de camera naar David Beckham, die een glimlach niet kan onderdrukken, ook al zit hij naast het spook van de opera :-). Naar queen Elisabeth, die geërgerd wegkijkt. Naar Meghan, die onderzoekend naar Harry kijkt, of hij het wel kan waarderen. En naar voor mij onbekende gezichten die verbaasd het schouwspel gadeslaan. Hier kan een doorsnee soap niet tegenop. Een zaal vol chique glamour, high society en wereldsterren. Rijke genodigden op een bruiloft die een slordige 25 miljoen euro kost. Hoeveel armoede had je met dat geld kunnen bestrijden? Maar ach, laat ik niet de zuurpruim uit gaan hangen. Ik vond het heerlijk om weg te zwijmelen bij de beelden, meegenomen te worden in de emoties en voor één minuutje te geloven dat liefde alles kan overwinnen.

Over liefde gesproken, zagen jullie ook de innige band tussen de broers? De vaderlijke blikken van prins William die ziet dat zijn kleine broertje goed terechtkomt? Misschien was dat voor mij persoonlijk wel het mooiste van deze hele vertoning. Uiteraard trok ik meteen de parallel met mijn twee zoons, die net zo onafscheidelijk waren als de Britse broers. Ik zag ze zwijgend naast elkaar de kerk inlopen en las hun gedachten. Ik zag Harry af en toe afwezig staren om vervolgens weemoedig omhoog te kijken en dan een blik met zijn broer te wisselen. De broers die samen zoveel lief en leed gedeeld hebben. Ze dachten het allebei: ‘Was mama hier maar bij.’

Ik wens jullie een mooie zonnige tweede Pinksterdag met veel liefdevolle momenten. Geniet van de mensen om je heen en brand een kaarsje voor hen die erbij hadden moeten zijn.

Liefs, Miranda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s