Heb je nog wat voor mij?

Wanneer ik in Kampen werk, breng ik mijn tijd meestal door achter mijn bureau. Nou ja, er is ook wel eens een bijeenkomst buiten de deur, maar die zijn vaak in de avonduren. Afgelopen woensdag was een uitzondering.

Ik start mijn werkdag op het stadhuis maar ik heb me voorgenomen om die middag even langs te gaan bij een ondernemer in de Oudestraat. Hij weet namelijk veel van een onderwerp waar ik mee bezig ben en ik ben benieuwd naar zijn ideeën. Over die ideeën wil ik het nu niet hebben, want er is heel iets anders dat me bijgebleven is na dit bezoek.

Zoals gezegd, de man in kwestie runt een winkel in de binnenstad van Kampen. Ik stap binnen en kijk meteen mijn ogen uit. Rekken vol ouderwetse elpee’s en singeltjes staren mij aan. Een duidelijk aanwezig muziekje uit de oude doos completeert de ervaring en een acute aanval van nostalgie maakt zich van mij meester. Wanneer ik weer enigszins bij zinnen ben vraag ik de winkelier: ‘Goh, jij kan altijd je lievelingsmuziek draaien terwijl je werkt, wat heerlijk.’ ‘Nou, niet altijd hoor,’ antwoordt hij: ‘Ik draai ook vaak gewoon wat mensen willen horen.’ Dat deze instelling typerend is voor de man, dat blijkt later. ‘Wil je koffie?’ vraagt hij enthousiast. ‘Ja, lekker,’ zeg ik en we nemen plaats middenin de winkel, aan de koffietafel. Ik voel me er meteen thuis.

We kletsen wat over het onderwerp waar ik voor kom wanneer er een klant binnenkomt. Een jongen van een jaar of 12 vraagt naar een game. En daarna naar een poppetje. En dan naar een joystick. En naar een trap (whatever that may be)… De winkelier brengt hem geduldig al de gevraagde items en blijft lachen, ook als de jongeman uiteindelijk met lege handen de winkel weer verlaat. Het blijkt al snel dat deze plek niet alleen historie herbergt maar ook voor jongelui genoeg te bieden heeft. Voor iedere leeftijd trouwens want ook nieuwe films en complete serieboxen vind je hier.

‘Sorry voor de onderbreking,’ verontschuldigt de winkelier zich en ik maak een wegwerpgebaar. ‘Het is je handel hoor, dat gaat voor!’ bevestig ik mijn non verbale communicatie. We hervatten het gesprek, maar al snel dient zich een volgende consument aan. En nog één, en nog één. Terwijl ik wacht rommel ik een beetje tussen de rekken en luister intussen waar de clientèle voor komt. ‘Heb je nog wat voor me?’ hoor ik ineens. Huh, wat bedoelt de dame? De winkelbaas kijkt in zijn computer en zegt: ‘Nee, deze week niet.’ ‘Oké,’ zegt ze en weg is ze weer. Wat zou dat betekenen? Heeft de man er een handeltje naast? Ik besluit er gewoon naar te vragen en het antwoord verbaast me.

Bij Home of Entertainment kan iedereen zijn oude cd’s, dvd’s, elpee’s e.d. brengen. De winkelier zoekt uit wat de waarde is, rangschikt alle waar zorgvuldig en verkoopt het online of in de winkel. ‘Je staat er soms versteld van, wat verzamelaars willen betalen.’ zegt hij. De opbrengst wordt gedeeld. Het percentage dat naar de aanbrenger gaat verbaast mij opnieuw. ‘Kan dat wel uit?’ vraag ik. ‘Ach,’ zegt de winkelier, ‘vaak niet. Het kost veel tijd hoor, om te zorgen dat je alles goed registreert en archiveert.’ Ik geloof het meteen. ‘Maar,’ gaat hij door, ‘het geeft me ook voldoening om mensen die het goed kunnen gebruiken een beetje te helpen. De winkel moet draaien hoor, ik ben geen liefdadigheidsinstelling. Maar als het allebei kan, dan is dat toch mooi?’

Ik beaam het en we vervolgen het gesprek. Wanneer ik eenmaal thuis ben blijft het een beetje hangen. Ik vind het zo’n mooie combinatie van ondernemerschap en sociale betrokkenheid. Een blogje waard en eh….. wanneer je cd’s of lp’s of iets dergelijks in een doos hebt staan en je doet er niks meer mee. Breng het naar Home Of Entertainment, Oudestraat 117 in Kampen en wie weet, brengt het nog wat op. Voor jezelf of voor een goed doel. Want dat mag ook!

http://www.homeofentertainment.nl/

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s